0-Meting Lichtenvoorde

Inzicht krijgen in de huidige situatie van Lichtenvoorde

Voor de revitalisering van het stadscentrum van Lichtenvoorde is een 0-meting uitgevoerd. Deze meting diende als uitgangspunt om de huidige situatie van de winkeliers en het winkelgebied in kaart te brengen, zodat er gerichte stappen genomen konden worden om de economische vitaliteit te verbeteren. De aanpak combineerde zowel kwantitatieve als kwalitatieve onderzoeksmethoden, waaronder enquêtes voor winkeliers en bezoekers, om een volledig beeld te krijgen van de uitdagingen en kansen.

Enquête onder Winkeliers

Als eerste stap in de 0-meting werd een enquête gehouden onder de winkeliers van Lichtenvoorde. De vragenlijst werd opgesteld op basis van eerdere onderzoeken naar winkelgedrag en winkelgebieden. Deze vragen richtten zich op de bedrijfsvoering, uitdagingen, klantgedrag, en toekomstplannen van de ondernemers. De enquête bevatte ook vragen over hun tevredenheid met het huidige winkelaanbod, de toegankelijkheid van het centrum, en hun samenwerking met de gemeente.

Resultaten van het winkeliersonderzoek

Leegstand en winkelaanbod

De winkeliers gaven aan dat de leegstand in het centrum een groot probleem vormt. Daarnaast is het winkelaanbod volgens hen beperkt en niet divers genoeg, waardoor bezoekers minder worden aangetrokken.

Concurrentie van online winkelen

Net als in veel andere steden, worstelen de ondernemers in Lichtenvoorde met de toenemende concurrentie van e-commerce. Dit zorgt ervoor dat steeds minder mensen fysiek naar het centrum komen.

Samenwerking met de gemeente

Ondernemers gaven aan dat de samenwerking met de gemeente op sommige punten beter kan, vooral als het gaat om de aanpak van leegstand en de promotie van het centrum.
Bezoekersonderzoek

Het bezoekersonderzoek in Lichtenvoorde bestond uit twee belangrijke onderdelen: korte straatinterviews met bezoekers en een uitgebreide online enquête. Tijdens de straatinterviews werden bezoekers in het centrum aangesproken en gevraagd naar hun ervaringen tijdens het winkelen, de reden voor hun bezoek, en wat ze misten in het winkelaanbod. Om een breder en dieper inzicht te krijgen, werd hen een kaartje uitgereikt met een QR-code die verwees naar een online enquête, waar zij gedetailleerde feedback konden geven over hun algemene indruk van het centrum, de bereikbaarheid, en de voorzieningen. De enquête werd daarnaast ook verspreid via diverse online kanalen, wat resulteerde in een goede respons en een uitgebreid inzicht in de situatie van het stadscentrum

Resultaten van het bezoekersonderzoek

Winkelaanbod

Bezoekers gaven aan dat het huidige winkelaanbod in Lichtenvoorde te beperkt is. Met name het ontbreken van modewinkels en speciaalzaken, zoals schoenenwinkels en boetieks, werd vaak genoemd. Daarnaast was er veel vraag naar een uitgebreider aanbod in horeca, zoals meer cafés en restaurants, om de winkelervaring te verrijken.

Leegstand

Net als in veel andere steden werd ook in Lichtenvoorde de leegstand als een storend element ervaren. Lege panden en onafgewerkte winkelruimtes werden gezien als negatieve factoren die afbreuk doen aan de aantrekkingskracht en sfeer van het centrum. Dit bleek een terugkerend thema in de feedback van zowel straatinterviews als online enquêtes.

Verbetering van openbare voorzieningen

Bezoekers pleitten voor meer zitgelegenheden in het centrum, evenals duidelijke bewegwijzering naar parkeerplaatsen en belangrijke locaties. Deze verbeteringen zouden volgens de respondenten de toegankelijkheid van het centrum vergroten en het bezoek aangenamer maken.

Concrete acties op basis van het bezoekersonderzoek:

Plaatsing van hekwerkboeken

Om de negatieve impact van leegstand in het straatbeeld te verminderen, worden in Lichtenvoorde decoratieve panelen (hekwerkboeken) geplaatst. Deze panelen bedekken storende plekken waaronder bouwplaatsen en leiden mensen terug naar het kernwinkelgebied.

1-Euro Actie tegen leegstand

Net als in Groenlo wordt er gewerkt aan een actie waarbij nieuwe ondernemers voor een symbolisch bedrag van 1 euro tijdelijk een leegstaand pand kunnen huren. Dit moet de leegstand verminderen en tegelijkertijd startende ondernemers stimuleren om zich in het centrum te vestigen.

Opstellen van een marketingvoorstel

Op basis van de bevindingen uit het bezoeker- en winkeliersonderzoek wordt een uitgebreid marketingvoorstel ontwikkeld. Dit voorstel richt zich op het versterken van de zichtbaarheid van het centrum, zowel lokaal als regionaal. Hierbij wordt gekeken naar een combinatie van digitale en fysieke marketingstrategieën. Momenteel zijn we bezig met het ontwikkelen van deze strategie, die samen met lokale ondernemers en de gemeente zal worden uitgevoerd. Het eerste voorstel voor een gezamenlijke aanpak en marketingstrategie is hiervoor recentelijk uitgebracht.

Beplakking van leegstaande panden

Om de leegstand voor de bezoeker minder storend te maken is er daarnaast, in samenwerking met de vastgoedeigenaar, een voorstel gedaan om de leegstaande panden te beplakken. Recentelijk zijn de eerste panden beplakt en kunnen bezoekers middels een QR-code op de stickers een mening uitberengen wat zij graag in het leegstaande pand zouden willen zien. Ook kunnen zij middels deze QR-code hun mening geven over het centrum.

Verbetering van de openbare ruimte

Er wordt gewerkt aan het toevoegen van meer zitplekken, groenvoorzieningen en betere bewegwijzering in het centrum.

Andere Cases