Centrum economisch vitaal maken

De Weg naar een Bruisend Hart van het Gooi!

Wij hebben voor Bussum een uitvoeringsprogramma centrummanagement ontwikkeld en gaan dit programma nu uitvoeren. Het richt zich op samenwerking, strategie en marketing om het centrum te versterken en Bussum als het levendige hart van het Gooi te positioneren.

Uitvoeringsprogramma ontwerpen

Toen wij met EB Results door de gemeente Gooise Meren werden ingeschakeld om een plan op te zetten voor het centrum van Bussum, zagen we meteen de potentie om Bussum te positioneren als het bruisende hart van het Gooi. Het centrum had te maken met uitdagingen zoals leegstand en verminderde bezoekersstromen, maar door een gerichte aanpak en strategische samenwerking is een nieuw programma ontwikkeld dat Bussum weer op de kaart zal zetten..

Vraagstuk en Aanpak

Vraagstuk

Het vraagstuk waarmee wij aan de slag gingen, was helder: hoe kunnen we een effectief programma en marketingplan ontwikkelen en uitvoeren om Bussum te versterken? Ons antwoord was een uitvoeringsprogramma voor centrummanagement, gericht op samenwerkingen, strategische ontwikkeling, en implementatie van een sterke centrumvisie. Samenwerking was daarbij essentieel, niet alleen tussen de ondernemers, maar ook met het Economisch Team en de marketingorganisatie van de gemeente.

Aanpak

Het programma draait om het bevorderen van bezoekersstromen en economische vitaliteit. Door zowel inwoners als toeristen aan te trekken via gebiedsontwikkeling en slimme marketingstrategieën, zorgen we ervoor dat Bussum zijn levendigheid terugkrijgt. Daarnaast nemen we actief deel aan projecten die de openbare ruimte verbeteren en zetten we ons in voor het oprichten van een ondernemersfonds om de economische groei verder te ondersteunen.

Fases van het Programma

Het uitvoeringsprogramma voor Bussum bestaat uit vier strategische stappen:

Stakeholder Mapping

In deze eerste fase brengen we de wensen en behoeften van alle betrokken stakeholders in kaart via een 0-meting. Dit biedt ons de inzichten die we nodig hebben om het programma effectief te maken.

SWOT Analyse

Op basis van de 0-meting voeren we een SWOT-analyse uit om kansen en bedreigingen voor Bussum te identificeren. Dit vormt een basis voor verdere strategische keuzes.

Marketing Nulmeting & Doelgroepkeuze

We bekijken hoe Bussum momenteel zijn marketingactiviteiten inzet en welke doelgroepen het centrum het beste kan bedienen. Iedere doelgroep heeft een unieke klantreis, en we richten ons programma op de leefstijlprofielen die het meeste potentieel bieden.

Programma-opzet en Uitvoering

We co-creëren een uitgebreid programma en vullen de bestaande centrumvisie aan waar nodig. We stellen overlegstructuren op om betrokkenheid te waarborgen en ontwikkelen een Multi Channel Marketing-strategie met geo-targeting, regio-marketing, en virale campagnes. Ook activeren we winkeliers en stakeholders door middel van gezamenlijke acties en evenementen.

Bouwblokken van het Bussum 2.0 Programma

Het Bussum 2.0 Programma is opgebouwd uit vier bouwblokken:

Thema's
Een duidelijke focus op wat Bussum uniek maakt.
Events & Activiteiten
Regelmatige evenementen die de regio aantrekken.
Het Verhaal van Bussum
Het karakter van de stad wordt versterkt en uitgedragen.
Dag Uitjes
Compleet verzorgde dagprogramma’s om bezoekers langer vast te houden.

Andere Cases